Twijfel je of je wel naar de dierenarts moet?
Allereerst de vuistregel: bel in geval van twijfel altijd met je dierenarts! Vaak wordt gedacht dat de kat ‘gewoon’ oud wordt. Ouderdom komt uiteraard met gebreken, maar ouderdom is geen ziekte. Ook een oudere kat hoort goed te kunnen rennen en springen.
Dus, denk je ‘mijn kat wordt wat ouder’? Breng een bezoekje aan je dierenarts. Die kan met een eenvoudige controle zien of er iets mis is. Want wij laten dat zelf echt niet zomaar zien!
Als je ontdekt of vermoedt dat je kat pijn heeft, dan is het natuurlijk altijd goed om direct een afspraak te maken met je dierenarts.
Onderzoek en diagnose
Als je ontdekt of vermoedt dat je kat pijn heeft, dan is het aan te raden om een afspraak te maken bij de dierenarts. Daarnaast kan de dierenarts je ook extra vragen stellen over de gemoedstoestand van je kat op dit moment en in vergelijking met vroeger. Ook kan hij lichamelijk onderzoek uitvoeren om te achterhalen waar de pijn vandaan komt. Op basis van deze informatie, en mogelijk aanvullende tests zoals een bloed- en/of urineonderzoek, kan je dierenarts redelijk snel een diagnose stellen.
Behandeling van artrose
Heeft je kat artrose? Dat is schrikken, maar gelukkig kun je samen met de dierenarts je kat de beste zorg geven. Een combinatie van pijnstillende ontstekingsremmers en waar nodig verandering in eetpatroon en leefwijze, helpen je kat een prettig en comfortabel leven te leiden ondanks de artrose.
Artrose is een vervelende aandoening; ontstekingen zorgen voor slijtage aan gewrichten, waardoor de kat dagelijks pijn ervaart en het probleem steeds erger wordt.
Artrose gaat niet meer over, maar met de juiste behandeling kan je kat wel elke dag maximaal blijven genieten. Gelukkig kan een dierenarts vaak snel de juiste diagnose stellen. Daarna is de juiste behandeling voor je kat niet moeilijk. Ontstekingsremmers (zogenaamde NSAID’s) zijn over het algemeen de basis van elke behandeling. Deze helpen namelijk zowel tegen de ontstekingen als tegen de pijn.
Artrose heeft je kat voor de rest van zijn leven, dus ook de ontstekingsremmers moeten een leven lang gegeven blijven worden. Gelukkig weet je snel waar je het voor doet omdat je snel effect ziet. Je kat springt bijvoorbeeld weer op vensterbanken of vangt muizen. Vaak merken baasjes daarom pas na de behandeling dat er iets mis was!
Soms schrijft een dierenarts ook voedingssupplementen of dieet voor. Dit is een ondersteuning van de behandeling, zoals bijvoorbeeld een gezonder gewicht voor je kat als dat nodig is. Het kan echter niet doen wat een NSAID wel doet, namelijk de ontsteking remmen en tegelijkertijd de pijn stillen. Laat je kat dus niet in stilte lijden.
Let op: het is van groot belang dat je altijd advies van de dierenarts inwint, want hij kan onderbouwen wat het beste is voor jouw kat. Als je je kat per ongeluk het verkeerde middel geeft, dan kan dit schadelijk zijn.
Acute pijn
Naast chronische pijn kan je kat ook kortdurend pijn hebben, ook wel acute pijn genoemd. Denk bijvoorbeeld aan pijn na een gevecht, ongeluk(je) of operatieve ingreep. Neem ook acute pijn altijd serieus zodat je kat niet onnodig hoeft te lijden. En denk ook aan pijnstilling na een operatie: dan is pijnbestrijding niet alleen fijn voor je kat, maar het draagt ook bij aan een snel herstel.
Overige pijnstilling voor katten
Als je merkt dat je kat pijn lijdt, dan is het goed om te beseffen dat dit niet nodig is. Een pijnstiller voor de kat kan de verlichting geven die hij nodig heeft. De dierenarts kan, op basis van lichamelijk onderzoek, een pijnstiller aan je kat voorschrijven. Het is van groot belang dat je altijd advies van de dierenarts inwint, want hij kan onderbouwen wat het beste is voor jouw kat. Als je je kat het verkeerde middel geeft, dan kan dit schadelijk zijn. Als uit onderzoek van de dierenarts blijkt dat je kat pijn heeft, dan kan er sprake zijn van acute of chronische pijn. Mogelijk zit er een oorzaak achter de pijn die te behandelen is, maar misschien is de pijn een probleem op zich geworden. Bijvoorbeeld in het geval van allodynia en wind-up. Hoe complexer de kwaal, hoe groter de uitdaging om je kat goed te behandelen. Het komt voor dat de oorzaak wordt behandeld en dat er daarnaast pijnstilling voor katten wordt voorgeschreven. Vraag de dierenarts naar meer informatie.
Praktische tips voor thuis
Naast pijnstillers voor katten kun je maatregelen in huis treffen om de omgeving aangenamer te maken. Door je kat in sommige opzichten te ontlasten, voorkom je dat hij onnodig pijn heeft en bevorder je het herstel. We zetten een aantal praktische tips voor je op een rij:
- Creëer zachte ligplaatsen, waar je kat makkelijk kan komen.
- Zorg dat je kat niet hoeft te springen om bijvoorbeeld op een rustige plek te kunnen slapen.
- Verklein loopafstanden voor je kat. Bijvoorbeeld van de kattenmand naar de kattenbak en van de kattenmand naar de voerbak.
- Gebruik een kattenbak met lage instap, zodat je kat zonder moeite van de bak gebruik kan maken.